De kracht van paarden

Paarden zijn groot en krachtig. Ze spreken tot de verbeelding. De afmeting en de kracht van een paard zorgen er voor dat mensen van nature geïntimideerd zijn. Het werken met paarden houdt in dat een zekere vorm van angst overwonnen dient te worden en zelfvertrouwen wordt gestimuleerd. Het uitvoeren van een taak met een paard, of het spelen ermee creëert zelfvertrouwen en geeft aanleiding tot een oneindig aantal mogelijke metaforen voor situaties die we in het dagelijkse leven tegenkomen.

Paarden vragen om betrokkenheid, of je nu voor ze zorgt, met hen werkt of met hen speelt. In een tijd waar directe beloning en “the easy way” de norm zijn, vragen paarden om mensen die betrokken zijn, zowel in fysieke zin als ook mentaal. Een waardevolle eigenschap die bij meerdere aspecten van het leven zijn vruchten af zal werpen.

De positieve werking van paarden op je eigen waarden en normen systeem, je verantwoordelijkheidsgevoel, je assertiviteit, je communicatie en het gezond houden van je relaties is inmiddels al lang erkend. Op natuurlijke wijze geven paarden je allerlei aanwijzingen en mogelijkheden om je op deze gebieden te ontwikkelen.

Paarden hebben op het sociale vlak veel overeenkomsten met mensen. Elk paard heeft een eigen plek en rol in de kudde. Die wordt elke dag opnieuw bepaald. Ze hebben elk hun specifieke persoonlijkheid, houdingen en stemmingen. Een bepaalde benadering die goed werkt bij het ene paard hoeft niet persé te werken bij een ander paard. Soms lijken ze eigenwijs, en uitdagend. Ze zijn vaak speels.

Door samen te zijn met de paarden en door oefeningen met ze te doen zul je aan de reactie van het paard zien of je emotioneel congruent bent. Daar een paard reageert op de persoon die hij op dat moment voor zich heeft, zul je echter ook direct reactie zien als het je gelukt is afstemming te vinden.

Some of the best lessons in human nature come from an unlikely source - the horse.