Beheer

Het beheer van land en dieren bij HHP

Het land en de dieren op Klein Koudhoorn worden zo natuurlijk mogelijk behandeld. Dit is niet altijd eenvoudig. Er leven nogal wat verschillende zielen op ons kleine stukje land. Honden leren bij ons om samen te leven met de katten en de kippen. Dit geldt natuurlijk ook voor de paarden en de mensen. Gezien het feit dat (bijna) alle dieren bij ons los over het gehele terrein lopen kun je op elk moment een paard, een hond, een kat, een kip of een haan tegenkomen.

Paddock Paradise
In 2014 hebben we een Paddock Paradise aangelegd. Dit houdt in dat het land een grondige verandering heeft ondergaan. Het oorspronkelijke grasland is voorzien van een aantal tracks en een aantal functionele plaatsen waar de paarden kunnen eten, drinken, uitrusten en spelen. 

Weidebeheer
De weilanden worden zo biologisch mogelijk beheerd. Wij maken gebruik van natuurlijke kleimineralen, lavagruis en zoutmineralen om de PH-waarde en de samenstelling van de grond te herstellen. Verder worden er regelmatig Effectieve Micro-organismen op het land gebracht om mee te helpen de bodem weer goed in evenwicht te brengen en te houden. Alles is er op gericht het leven in de bodem weer de kans te geven zich te ontwikkelen.
Wij zijn dan ook blij om te zien dat de gewone regenworm en de mol weer bezit hebben genomen van de bodem. Verder wordt regelmatig compost op het land gebracht. Deze compost wordt ook op een zo natuurlijk mogelijke manier op onze eigen locatie gemaakt.

Moestuin
Wij zijn momenteel bezig een moestuin te r
ealiseren. Ook deze wordt vanzelfsprekend biologisch beheerd. Ook de kinderen helpen bij het beheren van de moestuin.

Bosonderhoud
Op ons perceel bevindt zich ook bos dat om onderhoud vraagt. Gelukkig is er in dit onderdeel ook veel te doen. Regelmatig moet er uitgedund worden. Er staat momenteel nogal wat 'vogelkers'. Een leuke boom om te zien, maar erg vervelend voor de inheemse bomen. Deze, van oorsprong Amerikaanse boom, moet zoveel mogelijk van het land worden weggehaald. Dit zorgt ervoor dat we voorlopig elk jaar kunnen stoken van eigen hout.

Al met al is er genoeg te doen!!